Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 maart 2017

Nee! Geen 130 km op de A2!

Onlangs werd bekend dat het kabinet de snelheid op de A2 tussen Amsterdam en Utrecht  wil verhogen naar 130 kilometer per uur, ondanks bezwaren van de Provinciale Staten. Nu gelden op het traject nog verschillende maximumsnelheden.

 

Hiernaast: Troosteloze ‘compensatiebomen’ langs de A2 ter hoogte van Abcoude

 

De gemeente De Ronde Venen wacht op dit moment op de uitspraak van de Raad van State, waar zij gezamenlijk met de gemeente Stichtse Vecht in beroep zijn gegaan tegen de snelheidsverhoging naar 130 km/u ook overdag. Eerder werd de uitspraak met zes weken uitgesteld.

“D66 De Ronde Venen is tegen de snelheidsverhoging op de A2,” aldus fractievoorzitter Kiki Hagen, “D66 diende daarom eerder al een motie in om het hoger beroep als voltallige raad te ondersteunen. Met uitzondering van Lijst8kernen werd de motie unaniem aangenomen.” Zij vervolgt: “Bij een snelheidsverhoging van 100 naar 130 km/u neemt het verbruik en de uitstoot lineair toe. Dit betekent dat je veel meer brandstof verbruikt en de schadelijke stoffen die auto’s uitstoten neemt met 30% toe. Onder meer verkeer en vervoer veroorzaken fijnstof of stikstofdioxide in de lucht. Deze schadelijke stoffen hebben een negatief effect op de luchtkwaliteit en werken door op het klimaat (broeikaseffect) en de gezondheid. De A2 grenst praktisch aan het Natura 2000 gebied De Botshol en de weg komt vlak langs de dorpen Abcoude, Baambrugge en Vinkeveen.

Onbegrijpelijk vindt D66 De Ronde Venen het genomen besluit van de VVD Minister: “Slechts enkele minuten tijdswinst, maar een verslechtering van onze leefomgeving. Als de luchtkwaliteit rondom snelwegen verbetert, zou dit winst moeten zijn voor ons milieu, onze toekomst. In ieder geval zou het geen ruimte moeten bieden om de snelheid te verhogen” aldus Kiki Hagen.

Het lijkt D66 De Ronde Venen sterk dat de Minister vooruit loopt op de uitspraak van de Raad Van State, maar vooralsnog is het wachten op het vonnis.